Utylizacja pojemników jednorazowych a ochrona środowiska
Niewątpliwą zaletą opakowań jednorazowych jest ich praktyczność, są tanie, łatwe w produkcji i powszechnie dostępne. Ich rodzaj, wielkość, pojemność, kształt można dostosować do indywidualnych potrzeb. Zastosowanie mają w różnych branżach, w medycynie, produkcji, handlu, ale przede wszystkim w gastronomii. Zużywamy ich miliony i niestety miliony wyrzucamy, co dla środowiska nie jest obojętne.
Wpływ rozwoju cywilizacyjnego na środowisko
Pierwszy alarm środowiskowy powstał w związku z dziurą ozonową. Szkodliwe dla środowiska gazy (freon) zastąpiono gazami neutralnymi. Konieczność montowania filtrów w zakładach produkcyjnych ograniczyła ich szkodliwy wpływ na jakość powietrza. Kolejnym krokiem jest ograniczenie spalania węgla na rzecz źródeł odnawialnych. Wszystkie te działa łania są łatwe do kontrolowania i egzekwowania. Zupełnie inaczej jest w przypadku, gdy stosujemy pojemniki jednorazowe. Ich czas utylizacji jest bardzo różny, w zależności od użytego materiału sięga od kilu miesięcy do kilkuset lat.
Opakowania jednorazowe dla gastronomii i wielu różnych branż mogą być z powodzeniem utylizowane i ponownie wykorzystane. Najbardziej spektakularnym przykładem mogą być plastikowe opakowania jednorazowe, które służą do wyrobu rajstop damskich, polarów.
Czas rozkładu opakowań jednorazowych dla gastronomii
Nie ulega kwestii, że opakowania jednorazowe dla gastronomii, to największa ilość pojemników jednorazowych przeznaczonych do utylizacji lub ponownego wykorzystania. Muszą mieć to na uwadze wszystkie ogniwa uczestniczące w procesie:
• producent (wykorzystanie materiałów ekologicznych),
• hurtownia opakowań jednorazowych (doradztwo dla odbiorców),
• lokale gastronomiczne (zapewnienie odpowiedniej segregacji),
• klient (wyrzuca opakowanie do odpowiedniego pojemnika).
Największe zagrożenie dla środowiska stanowią pojemniki jednorazowe z plastiku, które rozkładają się od 100 do 1000 lat. Na szczęście można poddać je recyklingowi i ponownie wykorzystać. Innym rozwiązaniem jest zastąpienie ich pojemnikami z innych materiałów, bardziej przyjaznych dla środowiska, np. styropianem, który ma oddziaływanie obojętne. Każda hurtownia opakowań jednorazowych oferuje różnorodny wybór materiałów, kształtów i wielkości. Warto postawić na ekologię, bo docenią to także klienci, zwłaszcza, gdy zostanie to wzmocnione hasłem ekologicznym i odpowiednio umieszczonymi koszami na zużyte pojemniki jednorazowe.